Mikrobioom, rasvumine ja kaalulangus.

Nii inimkehas kui nahal elab triljoneid baktereid ja teisi mikroobe. Ühiselt tuntakse neid mikrobioomina. Meil kõigil on soolestikus väga spetsiifiline bakterite jaotus. Nagu sõrmejälg.

Viimastel aastakümnetel on hakanud selginema täielikum pilt soolestiku mikrobioomi toimimisest. Tänu erinevatele rahastatud algatustele mõistavad teadlased nüüd paremini, kuidas mikroobid mõjutavad inimese tervise paljusid tahke, alates teatud haigusprotsessidest kuni vaimse terviseni.

Kuid veel on palju küsimusi, sealhulgas üks, mis on seotud soolestiku bakterite rolliga kehakaalu säilitamisel. Kuigi teadlastel on korralik ettekujutus sellest, kuidas toit, mida me sööme, mõjutab soolestikus elavate mikroorganismide koostist, on uuringud alles hakanud analüüsima vastupidist – kuidas soolestiku bakterid mõjutavad meie toitumisharjumusi, isusid ja isegi meie võimet võtta kaalus juurde või kaalust alla. Teame, et hiirtel võib mikrobioom põhjustada rasvumist. Kuid millised mikroobid on potentsiaalselt kasulikud või kahjulikud ainevahetuse tervisele ja rasvumisele, on olnud pidev uurimine.

Kuidas meie soolebakterid võivad mõjutada meie kaalu ja toitumisharjumusi?

Tõendid selle kohta, et meie soolestikus olevad bakterid mängivad ülekaalulisuses suurt rolli, pärinevad varasematest uuringutest, milles võrreldi kaksikute mikrobioome. Teadlased leidsid sarnasusi kaksikutel, mis näitab, et meie seedetrakti asustavate bakterite kooslus võib olla geneetiline. Samuti avastasid nad mõned põhimõttelised erinevused tervisliku kehakaaluga kaksiku ja vastava rasvunud kaksiku mikrobioomide vahel, mis näitab, et mikrobioomi võivad mõjutada ka keskkonnategurid.

Veelgi huvitavam on see, et kui teadlased siirdasid inimese mikrobioomidest pärit baktereid hiirtele, kes olid aretatud ja kasvatatud mikroobivabadeks, muutusid rasvunud kaksikult baktereid saanud hiired rasvunuks ja need, kes said baktereid normaalkaaluliselt kaksikult, säilitasid normaalkaalu. Muidugi ei saa eksperdid ilma täiendavate uuringuteta kindlalt öelda, kas samad tulemused kehtivad ka inimeste puhul.

Püüdes mõista, kas inimese mikrobioomi koostis võib ennustada kaalukaotuse edukust, eksperimenteeriti üle sajast inimesest koosneva grupiga, kes osalesid aastases terviseprogrammis. Hinnati osalejate soolestiku baktereid programmi alguses ja lõpus ning leiti, et teatud bakterigeenid näisid olevat seotud võimega kaalust alla võtta ja teised olid tõenäoliselt seotud tugeva vastupanuga kehakaalu langetamisele. Samuti saadi teada, et inimesed, kelle soolebakterid kiiresti paljunevad, langetavad kaalu edukamalt.

 

 

Kas soolestiku bakterid võivad mõjutada meie toitumisharjumusi?

Bakterid meie soolestikus ei pruugi mõjutada ainult seda, kui kiiresti me juurde võtame või kaalu kaotame, vaid ka seda, mida me sööme. “On palju tõendeid selle kohta, et toitumine võib neid mikroobikooslusi tugevalt mõjutada,” ütleb bioloog Brian Trevelline, PhD, Cornelli järeldoktor, kes oli selleteemalise artikli kaasautor, mis avaldati aprillis ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences. 2022.

Me teame, et toitumine mõjutab mikroobe, kuid kas mikroobid võivad mõjutada ka toitumist? Varasemad tõendid näivad viitavat, et võivad küll. Kuna mikrobioomi uurimine on suhteliselt uus, pärineb suur osa sellest, mida me praegu teame, hiirte uuringutest. Teises katses, milles kasutati mikroobivabasid hiiri, siirdati viimastele teiste hiirte mikroobikolooniaid, kel igaühel oli konkreetne dieet: taimne, kõigesööja või lihasööja. Mikroobivabad hiired, kellele siirdati bakterid taimse dieediga hiirtelt, eelistasid kõrge valgusisaldusega dieeti kõrge süsivesiku ja madala valgusisaldusega dieedile. See näib viitavat sellele, et soolestikus leiduvate bakterite koostis võib vähemalt hiirtel toidueelistusi kujundada.

Kuigi on veel vara öelda, kas need tulemused kehtivad inimeste kohta, on käimas uuringud mikroorganismide mõju kohta söögiisule ja ainevahetusele, samuti nälja- või täiskõhutundele.

Kuidas oma mikrobioomiga manipuleerida?

Kas väheste teadmistega, mis meil praegu mikrobioomi ja selle rolli kohta rasvumises on, on võimalik muuta meie soolestiku bakterite koostist, et säilitada kaalu, ennetada rasvumist ja aidata kaasa pikaajalisele tervisele? Kiiret ja lihtsat lahendust pole. Lõppude lõpuks on bakterite kooslused inimestel erinevad ja see, mis ühele sobib, ei pruugi kellegi teise jaoks sobida.

Üks selline sekkumine võib hõlmata mikrobioomi muutmist, süües vähem töödeldud toite, kuna uued uuringud on näidanud võimalikke seoseid lääneliku dieedi ja soolestiku tasakaalutuse vahel. “Me sööme palju valmistoite, kuid neil puudub toiteväärtus,” ütleb Chanel Love, RD, LD, Houstonis asuv dieediarst, kes töötab soolestiku häiretega inimestega. “Kui me tarbime palju töödeldud toite, ei toida me kasulikke soolestiku mikroobe. Ja kui me ei toida pidevalt kasulikke soolestiku mikroobe, laseme patogeenidel areneda, luues heade ja halbade bakterite ebatervisliku tasakaalu.

Soovitus on suurendada taimede mitmekesisust toidus, lisades neid mitte ainult rohkem, vaid ka erinevaid. Inimestel, kes sõid nädalas 30 erinevat taimset toitu, oli soolestiku mikroorganismide mitmekesisus suurem kui neil, kes sõid 10 või vähem. See ei tähenda lemmiktoitudest täielikult loobumist. See lihtsalt muudab toidulaua mitmekesisemaks. Näiteks võib proovida oma igahommikust kaerahelbeputru uudsemaks muuta. Võib-olla on see ühel päeval kaerahelbed ja mustikad, teisel päeval kaerahelbed ja maasikad, kolmandal päeval kaerahelbed ja mandlid.

Probiootikumide roll kehakaalu vaatenurgast.

Probiootikumid ja prebiootikumid – kui neid kasutatakse õigesti ja koos muude toitumismuudatustega – võivad samuti aidata kaasa kasulike soolebakterite arvu suurendamisele ja kahjulike bakterite arvu vähendamisele.

Probiootikumid on elusad mikroorganismid, mida leidub kääritatud toiduainetes, nagu jogurt ja mõnel juhul ka toidulisandid. Aga lihtsalt nende toitude söömisest ei piisa. Et head bakterid ellu jääksid ja konkureeriksid soolestikus kauem elanud organismidega, vajavad nad tõenäoliselt koostööd suhkrutega, mida nad metaboliseerimiseks vajavad. Hiljutised uuringud on just seda näidanud. Kui anda mikroobidele õiget suhkrut, jäävad nad püsima.

Neid suhkruid tuntakse prebiootikumidena, ühenditena, mis toimivad konkreetsete kasulike mikroobide kütusena ja mida leidub looduslikult tavaliselt taimsetes toitudes, nagu spargel, küüslauk, sibul ja banaan.

Siis on “mikrobioomile suunatud toidud”, need, mis on tahtlikult loodud soolestiku koloniseerivate asjade muutmiseks. St. Louisis asuva Washingtoni ülikooli meditsiinikooli töörühm tegi hiljuti kindlaks, et teatud tüüpi kiudained, mis lisati katsealuste suupistetele, muutsid soolestiku baktereid viisil, mis võiks olla kasulik uuringus osalenud ülekaaluliste ja rasvunud inimeste tervise parandamiseks.

Selles valdkonnas on käimas palju erinevaid ja huvitavaid uuringuid, mis viitavad sellele, et mikrobioomil on oluline roll ülekaalulisuse ja rasvumise tekkes ning ka kaalukaotuses.

 

Postita kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

0