Erinevad rasvhapped.
Rasvhapped on rakumembraanide peamised komponendid. Need aitavad säilitada rakumembraanide terviklikkust ja voolavust, võimaldades neil korralikult toimida. Rasvhapped mängivad rolli ka rakkude signaaliülekandes, retseptori funktsioonis ja toitainete transportimisel rakkudesse.
Küllastunud rasvhapped.
Tänapäeva ühiskonnas, kus tarbitakse palju kiirtoitu, tuleb valida, milliseid rasvu eelistada ning tarbida neid mõõdukalt. Kipume liialdama just loomsete rasvadega, millest saame liiga palju küllastunud rasvhappeid. Murekoht on ka tööstuslikult toodetud toit, kus sisaldub palju transrasvhappeid. Viimaste hulka tuleks menüüs küll piirata niipalju kui võimalik. Ja kui kasutada oomega-rasvhapete allikana kalaõli, tuleks hoolega sirvida koostist ning otsida turult puhtaima koostisega toode.
Mikroobide metabolism.
Soolestiku mikrobioom osaleb oomega-rasvhapete metabolismis. Teatud bakterid soolestikus on võimelised muutma taimseid oomega-3 rasvhappeid (nt alfa-linoleenhape, ALA) pikema ahelaga oomega-3 rasvhapeteks nagu eikosapentaeenhape (EPA) ja dokosaheksaeenhape (DHA), mis on bioloogiliselt aktiivsemad. Spetsiifiliste soolebakterite olemasolu, mis on võimelised seda muundama, on toiduallikatest EPA ja DHA optimaalse taseme saavutamiseks ülioluline.
Põletik ja immuunvastus.
Oomega-3 rasvhapetel on põletikuvastased omadused, samas kui oomega-6 rasvhapped võivad olla põletikku tekitavad, kui neid tarbitakse liiga palju. Oomega-3 ja oomega-6 rasvhapete tasakaal toidus mõjutab erinevate signaalmolekulide ehk rakuhormoonide tootmist, mis reguleerivad põletikku ja immuunvastuseid.
Soolestiku barjääri funktsioon.
Soolestiku mikrobioom on seotud soolebarjääri terviklikkuse säilitamisega, mis on ülioluline, et vältida kahjulike ainete sattumist soolestikust vereringesse. On teada, et oomega-3 rasvhapped toetavad soolestiku barjääri funktsiooni, parandades soolerakkude vahelisi tihedaid ühendusi ja vähendades soolestiku läbilaskvust. Tervislik mikrobioom aitab seda barjäärifunktsiooni säilitada ja soolestiku bakterite tasakaalustamatus (düsbioos) võib seda kahjustada.
Vaimne tervis.
Tänaseks on omajagu tõendid, mis seovad soolestiku mikrobioomi ja vaimset tervist. Omega-3 rasvhapped, eriti DHA, on olulised aju arenguks ja funktsioneerimiseks. Soolestiku mikrobioom võib mõjutada oomega-3 rasvhapete tootmist ja kättesaadavust, mis võib mõjutada aju tervist ja vaimset heaolu.
Tasakaalus mikrobioom.
Tervislik ja mitmekesine mikrobioom toetab oomega-3 rasvhapete ainevahetust ja imendumist, soodustab tasakaalustatud põletikulist vastust ja aitab kaasa üldisele heaolule. Teisest küljest võib düsbioos või tasakaalustamata mikrobioom mõjutada oomega-rasvhapete kättesaadavust ja kasutamist, mis võib mõjutada inimeste tervise erinevaid aspekte.