Loe “Aknest vabaks” väljakutse kohta lähemalt. Osalema on võimalik registreeruda kuni 12.10.2021
Marianne on pikalt elanud ja töötanud Londonis, kus ta omandas ka toitumisterapeudi kutse. Oma pikaajalise töökogemuse käigus on Marianne toitumisteraapia konsultatsioone läbi viinud Londoni mainekamates kliinikutes nagu näiteks Grace Belgravia, Mortar and Milk ja Sarah Chapman nahakliinik, mida täiendab 6-aastane töökogemus toitumisterapeudina ühes Inglise kõrgkvaliteetsete toidulisandite tootmisega tegelevas ettevõttes.
Kuidas Sa oma praeguse elukutse juurde sattusid ja mis Sind innustas just seda teed valima?
„Minu teekond toitumisteraapia ja seeläbi üldse tervise teemasse sai alguse 16 aasta tagasi, kui töötasin Londonis moe- ja ilutööstuses. Kuigi tol ajal oli see eriala minu suur kirg, tundsin pidevat stressi oma välimuse pärast. Päevast päeva pürgisin oma olematute ideaalide poole, kuni lõpuks hakkas minu tervis sellele vastu. Mäletan kuidas kannatasin igapäevaselt meeleolumuutuste, valusate päevade ja kroonilise väsimuse käes. Lõpuks lõi elustiili sobimatus välja ka nahal – minu akne muutus aina hullemaks ning keha ei allunud enam trendidieetidele. See oli murdepunkt, kui tundsin, et nii enam edasi minna ei saa ja otsustasin ümberkvalifitseeruda toidumisterapeutiks.
Niipea kui hakkasin enda eest hoolitsema muutes oma toitumist, tsirkaad-rütmi (une-ärkveloleku tsükkel), elustiili ja mõtteviisi, nägin oma tervises kolossaalset paranemist. Sealt sai alguse minu uus kirg toitumisteraapia, emotsionaalse tervise ja loodusliku elustiili vastu.“
Kes on toitumisterapeut ja mis eristab teda toitumisnõustajast?
„Kuigi need kaks kõlavad nagu üks ja sama eriala, on nad tegelikult veidike erinevad. Toitumisnõustamine on üldjuhul eriala, mis pakub klientidele igapäevase elustiili ja toitumisharjumuste korrigeerimist, et saavutada kindlat tervise või kehakaaluga seotud eesmärki. Toitumisnõustajaks on üldiselt võimalik õppida juba 9 kuuga.
Toitumisteraapia on aga sügavam, detailsem ja biokeemiliselt individuaalne lähenemine kliendi tervisele, kus võetakse arvesse kliendi erinevad eluetapid, perekonnas levinud haigused, kasutatavad ravimid, toidulisandid, uni, stress, igapäevane toitumine ja palju muud. Toitumisterapeut läbib spetsiaalsed põhjalikud koolitused, mis võimaldavad tal lähtuvalt kliendi probleemidest määrata vajalikke toidulisandeid ning suunata teda vajadusel andma vajalikke täiendavaid analüüse. Toitumisterapeudi õpe kestab 2,5 kuni 3 aastat. Minu koolitus Londonis kestis 3 aastat ja oli väga detailne, alustades üldisest anatoomiast ja biomeditsiinist, millele järgnes praktiline osa klientide vastuvõtmisega õpilaskliinikus.
Kuigi need kaks, ei ole päris samad teenused, on siiski positiivne, et viimaste aastatega on inimestel tekkinud suurem ligipääs ja valik nõustajatele ja terapeudidele, kes aitavad ja suunavad, kuidas oma kehaga sõbraks saada, seda kuulata ja õppida aru saama, mida organism parajasti vajab.
Kahjuks aga leidub ka palju isehakanud toitumisnõustajaid-terapeute-ravitsejaid. Seepärast soovitan inimestel alati kindlasti eelnevalt veenduda, et toitumisterapeudil või nõustajal, kellega koostööd alustada soovite, oleks olemas vastavad teadmised, oskused ja kehtiv kvalifikatsioon.“
Milliste murede korral võiks toitumisterapeudilt abi otsida?
„Enamasti pöörduvad toitumisterapeudi poole inimesed, kes soovivad haigusi ennetada, leevendada tekkinud krooniliste haiguste sümptomeid ja tugevdada oma tervist. Loomulikult sobib see ka inimestele kes tahavad parandada oma toitumist ja elustiili ning elada energilist ja täisväärtuslikku elu.
Mina soovitaksin tegelikult toitumisterapeudi juures ära käia igal inimesel – kas või ühe korra oma elus, et üle vaadata, kas ja kuidas keha vajadused läbi toitumise rahuldatud saavad, et õppida kuulama oma keha ning minimeerima terviseriske, mida võetakse kehale ebavajalike ja ebasobivate toitude tarbimise näol.“
Miks meil tänapäeval leidub nii toitumishäirete ja kehva toitumisharjumustega inimesi?
„Arvan, et kõige suuremad süüdlased, miks inimesed ei tee oma toiduvalikul kõige paremaid otsuseid, on ikkagi eelkõige ajanappus ja stress. Kahjuks elame ajastul, mil söömiseks ei võeta aega vaid vastupidi võetakse aeg söömise arvelt – ehk siis süüakse arvuti, teleka ja telefoni ekraanide ees. Toidukorrad ja toiduained ei ole paljudel teadlik, vaid kiirusest ja mugavusest tulenev valik. Sellistel juhtudel valitakse tühjasid ja toitainevaeseid toite, mis on ohtralt töödeldud ega sisalda vajalikke toitaineid nagu näiteks mikroelemendid.
Samuti seisame tänapäeval silmitsi sotsiaal-majandusliku probleemiga, mis on samuti oluline määraja inimeste toiduvalikute osas. Sellele viitab iga aastane kiirtoidu sööjate arvu kasv ning sellest tulenevad tervisehädad.
Milline oleks Sinu üks unikaalne toitumissoovitus, mis võiks sobida igaühele?
„Väldi kahjulikke ja põletikke tekitavaid toite! Iga inimese jaoks on need toiduained individuaalsed, aga kui läheneda väga üldiselt, on põletikke tekitavad toidud ja joogid näiteks rafineeritud suhkur, kõrgelt töödeldud toidud, liigne kofeiin, kõrge omega-6 sisaldusega toidud ja ka mõningad piimatooted.
Mis Sind oma töö juures kõige rohkem motiveerib – miks seda teed?
„Inimeste aitamine on see, mis mulle tõeliselt rõõmu pakub. Iga kliendi juhtum on nagu pusle kokku panemine, mis eeldab mingil määral ka detektiivi mängimist. Alati ei ole lõpptulemus kergesti saavutatav, kuid kogu kliendi protsess eesmärgini on alati silmiavav ja hariv teekond.
Ääretult motiveerivad on ka klientide positiivsed lood. Näiteks kasvõi juhtum, kui minu poole pöördus naine, kellel ei õnnestunud pikka aega rasestuda. Peale mõnda aega koos töötamist teatas ta, et on jäänud lapseootele.
Mind tohutult rõõmustab ka see kui inimene tuleb minu juurde lootes abi saada toitumise kohapealt, aga protsessi käigus jõuab temani arusaamine, et meie keha ei ole ainuüksi füüsiline olemus, vaid koondab endas palju enamat – meie mõtteid, emotsioone ja lapsepõlves kogetut. Samuti peitub minu motivatsioon uuenevates teaduslikkes avastustes ja vana hea tarkuse ühendamises.“
Mariannega on võimalik kontakti võtta e-posti teel või instagramis.
Tekst: Katrin Talvak