Piimhappebakterid on kasulikud mikroorganismid, mis elavad teie seedesüsteemis ja mängivad olulist rolli üldise tervise hoidmisel. Neid tuntakse laiemalt ka probiootikumidena ja nende peamine ülesanne on hoida soolestiku mikrofloorat tasakaalus, toetades seeläbi nii seedimist kui ka immuunsüsteemi.
Miks on piimhappebakterid teie tervisele olulised?
Teie soolestik on keerukas ökosüsteem, kus piimhappebakterid toimivad asendamatute regulaatoritena. Nende ülesanne on aidata lagundada toitu, toota elutähtsaid vitamiine ja kaitsta keha kahjulike mikroorganismide eest.
On oluline mõista, et mitte kõik bakterid ei ole kahjulikud. Meie heaolu sõltub suurel määral just nende kasulike bakterite olemasolust ja mitmekesisusest. Kui see õrn ökosüsteem läheb tasakaalust välja, võivad ilmneda mitmed terviseprobleemid, alates seedeprobleemidest kuni immuunsüsteemi nõrgenemiseni.
Soolestiku tasakaalu tähtsus
Terve soolestiku mikrobioom on liigirikas ja tasakaalus. Erinevad tegurid, nagu stress, ebatervislik toitumine või antibiootikumide kasutamine, võivad seda tasakaalu häirida. See on olukord, kus probiootikumid saavad pakkuda tuge.
Nende peamised ülesanded on:
-
Seedimise toetamine: Nad aitavad lagundada kiudaineid ja teisi toidu komponente, mida keha ise seedida ei suuda.
-
Immuunsüsteemi tugevdamine: Ligikaudu 70% meie immuunsüsteemist asub soolestikus, kus kasulikud bakterid aitavad immuunrakke moduleerida ja "treenida".
-
Kahjulike bakterite tõrjumine: Nad konkureerivad kahjulike mikroobidega eluruumi ja toitainete pärast, aidates ära hoida nende ülekasvu.
See artikkel pakub teaduspõhise ja praktilise ülevaate, mis aitab mõista, kuidas probiootikumid toimivad ja milliseid teadlikke valikuid saate oma heaolu toetamiseks teha.
Lisaks piimhappebakteritele on oluline mõista ka teisi soolestiku tervist mõjutavaid tegureid. Sügavama ülevaate saamiseks lugege lisaks probide, prebiootikumide ja antibiootikumide kohta, et saada terviklik pilt seedesüsteemi toimimisest. Samuti võite uurida, kuidas looduslikud probiootikumid erinevad sünteetilistest alternatiividest. Järgnevates peatükkides süveneme sellesse, kuidas need väikesed abilised teie kehas täpselt tegutsevad.
Kuidas piimhappebakterid teie kehas toimivad?
Piimhappebakterid on aktiivsed ja elutähtsad osalised teie soolestikus, mis töötavad pidevalt teie heaolu nimel. Neid võib pidada miniatuurseteks biokeemilisteks vabrikuteks, mis muudavad tarbitud toidu kehale kasulikeks ühenditeks.
Näiteks aitavad need mikroorganismid lagundada kiudaineid ja komplekssüsivesikuid, millega keha enda ensüümid üksi toime ei tule. See on kriitilise tähtsusega protsess, milleta jääksid paljud väärtuslikud toitained omastamata.
Kaitsemehhanism kahjulike mikroorganismide vastu
Üks piimhappebakterite olulisemaid rolle on hoida soolestikus tasakaalu ja kaitsta seda patogeensete mikroorganismide eest. Fermentatsiooni käigus toodavad nad piimhapet ja teisi orgaanilisi happeid, mis muudavad soolestiku keskkonna kergelt happeliseks. See keskkond sobib kasulikele bakteritele, kuid on ebasoodne paljudele haigustekitajatele, nagu näiteks salmonella või E. coli.
Lisaks konkureerivad kasulikud bakterid kahjulike bakteritega nii kinnituskohtade kui ka toitainete pärast sooleseinal. Nad hõivavad vabad kohad ja tarbivad ressursse, piirates seeläbi patogeenide ellujäämis- ja paljunemisvõimalusi.
Soolestikku võib võrrelda elava ja tiheda asustusega linnaga. Kasulikud piimhappebakterid on selle linna korravalvurid, ehitajad ja sanitarid, kes aitavad hoida ära kaost ning tagavad süsteemi sujuva toimimise.
Allolev mõistekaart annab ülevaate piimhappebakterite peamistest rollidest meie soolestikus.
Nagu näha, on nende tegevus mitmekülgne, mõjutades nii seedimist, vitamiinide sünteesi kui ka kogu immuunsüsteemi kaitsevõimet.
Immuunsüsteemi moduleerimine ja vitamiinide tootmine
Suur osa teie immuunsüsteemist õpib just soolestikus eristama ohutuid ja ohtlikke aineid. Piimhappebakterid mängivad selles protsessis võtmerolli, suheldes pidevalt immuunrakkudega ja aidates neil oma reaktsioone kalibreerida. Terve ja mitmekesine mikrobioom aitab immuunsüsteemil mitte üle reageerida kahjututele ainetele, mis võib aidata ennetada allergiate ja autoimmuunhaiguste teket.
Lisaks on nad ka osavad vitamiinide tootjad. Teatud bakteritüved suudavad sünteesida elutähtsaid vitamiine, näiteks vitamiin K ja mitmeid B-grupi vitamiine, sealhulgas biotiini ja folaati. Nad mitte ainult ei aita meil toidust toitaineid paremini omastada, vaid toodavad neid ka ise.
Fermentatsiooni käigus tekivad ka lühikese ahelaga rasvhapped, näiteks butüraat. Butüraat on peamine energiaallikas soole enda rakkudele, aidates hoida sooleseina tugeva ja tervena.
Postbiootikumid kui fermentatsiooni väärtuslik tulemus
Kui piimhappebakterid fermenteerivad kiudaineid, ei teki sellest ainult energia. Selle protsessi käigus vabanevad sajad bioaktiivsed ained, mida nimetatakse postbiootikumideks. Nende hulka kuuluvad vitamiinid, orgaanilised happed, aminohapped ja antioksüdandid.
Need ained on kehale kohe kasutamiseks valmis ja pakuvad otsest kasu, toetades immuunsüsteemi, vähendades põletikulisi protsesse ja parandades soolebarjääri funktsiooni. Dr.OHHIRA® probiootikumide pikk, kolmeaastane fermentatsiooniprotsess on välja töötatud just selleks, et maksimeerida nende väärtuslike postbiootikumide teket. Kui soovite teemasse sügavamalt süveneda, lugege lisaks, mis on postbiootikumid ja miks need teie tervisele olulised on.
Erinevad bakteritüved täidavad erinevaid ülesandeid. Seetõttu on oluline, et meie soolestikus elaks võimalikult mitmekesine ja tasakaalus bakterite kooslus.
Siin on ülevaade levinumatest probiootilistest perekondadest ja nende peamistest ülesannetest.
Levinumate probiootiliste tüvede peamised funktsioonid
| Bakteri perekond | Peamine funktsioon kehas | Levinud kasutusala |
|---|---|---|
| Lactobacillus | Toodab piimhapet, aitab lagundada laktoosi ja toetab toitainete imendumist. | Seedimise toetamine, immuunsuse tugevdamine, naha tervise parandamine. |
| Bifidobacterium | Elab peamiselt jämesooles, kaitseb kahjulike bakterite eest ja toodab B-vitamiine. | Kõhukinnisuse leevendamine, immuunsüsteemi tasakaalustamine, ärritunud soole sündroomi (IBS) sümptomite leevendamine. |
| Streptococcus | (Mittepatogeensed tüved, nt S. thermophilus) Aitab seedida laktoosi, toodab antioksüdante. | Jogurti ja teiste fermenteeritud piimatoodete valmistamine, naha tervise toetamine. |
| Saccharomyces | (Probiootiline pärmseen, nt S. boulardii) Võitleb patogeenidega ja taastab soolefloorat pärast antibiootikumikuuri. | Kõhulahtisuse (sh reisikõhulahtisuse ja antibiootikumidest tingitud) ennetamine ja ravi. |
Nagu tabelist näha, on igal perekonnal oma spetsiifilised tugevused. Terve ja toimiva mikrobioomi alus peitubki nende erinevate spetsialistide mitmekesisuses ja koostöös.
Kuidas piimhappebakterid levinud tervisemuresid leevendavad?
Meie soolestiku mikrobioomi tasakaal on tihedalt seotud üldise heaoluga. Kui see tasakaal on häiritud, võib see väljenduda erineval moel – olgu selleks seedehäired, nahaprobleemid või sagedased infektsioonid. Teadusuuringud kinnitavad, et teatud piimhappebakterite tüved võivad pakkuda sihipärast tuge nende murede lahendamisel.
On siiski oluline meeles pidada, et probiootikumid ei ole imeravim. Need on toetavad vahendid, mis toimivad kõige tõhusamalt koos tervislike eluviisidega, aidates taastada soolestiku loomulikku tasakaalu ja andes kehale võimaluse paremini toimida.
Seedesüsteemi toetamine
Kõige otsesemalt mõjutavad piimhappebakterid meie seedimist. Puhitus, gaasid või ebaregulaarne seedetegevus on sageli esimesed märgid düsbioosist ehk mikrobioomi tasakaalutusest.
Kindlad probiootilised tüved, eriti Lactobacillus ja Bifidobacterium perekonnast, on näidanud efektiivsust nende sümptomite leevendamisel. Nad aitavad toitu paremini lõhustada, vähendavad gaase tootvate bakterite osakaalu ja aitavad kaasa korrapärasele seedetegevusele.
Erilist tuge pakuvad kasulikud bakterid antibiootikumikuuri ajal ja järel. Antibiootikumid hävitavad haigustekitajaid, kuid kahjustavad ka soolestiku kasulikku mikrofloorat, mille tulemuseks on sageli kõhulahtisus. Uuringud on näidanud, et probiootikumide, näiteks Saccharomyces boulardii ja teatud Lactobacillus tüvede, samaaegne tarvitamine võib seda riski märkimisväärselt vähendada ja aidata mikrobioomil kiiremini taastuda.
Ärritunud soole sündroom (IBS) on levinud seisund, millega kaasnevad kõhuvalu, puhitus ja muutused sooletegevuses. Mitmed uuringud viitavad, et spetsiifilised probiootikumid võivad IBS-i sümptomeid leevendada, parandades soolebarjääri funktsiooni ja vähendades põletikku.
Kui see teema teid huvitab, uurige lisaks, kas probiootikumid aitavad ärritunud soole sündroomi korral, et mõista nende toimemehhanisme sügavamalt.
Immuunsüsteemi tugevdamine
Ligikaudu 70% meie immuunrakkudest asub soolestikus. See teeb mikrobioomi tervisest immuunsüsteemi ühe olulisima nurgakivi. Kasulikud bakterid aitavad immuunsüsteemil õppida vahet tegema ohutute ainete (nagu toit) ja ohtlike sissetungijate vahel.
Tasakaalus mikrobioom võib aidata:
-
Vähendada hingamisteede infektsioonide sagedust: Mõned uuringud on näidanud, et regulaarne probiootikumide tarbimine võib lühendada hingamisteede nakkuste kestust ja leevendada sümptomeid, eriti lastel.
-
Leevendada allergilisi reaktsioone: Piimhappebakterid aitavad immuunvastuseid reguleerida, mis võib vähendada organismi ülitundlikkust erinevate allergeenide suhtes.
Tugev immuunsus tähendab vähem haiguspäevi, kiiremat taastumist ja paremat üldist energiataset.
Naha tervise ja soolestiku seos
Viimastel aastatel on üha enam uuritud soolestiku-naha telge. See on kahepoolne suhtluskanal soolestikus elavate mikroobide ja naha vahel. Kui soolestikus on tasakaal häiritud ja esineb põletikku, võib see peegelduda ka naha seisukorras, põhjustades või ägestades mitmeid nahaprobleeme.
Nahaprobleemid, mille puhul on leitud seoseid soolestiku tervisega:
-
Ekseem (atoopiline dermatiit): On leitud, et teatud probiootikumide manustamine raseduse ajal ja imikueas võib vähendada lapsel ekseemi tekkeriski.
-
Akne: Soolestiku düsbioos võib suurendada süsteemset põletikku ja mõjutada hormonaalset tasakaalu – kaks peamist akne tekkepõhjust.
-
Rosaatsea: Rosaatseaga inimestel on sageli leitud muutusi soolestiku mikrobioomis, näiteks peensoole bakteriaalset ülekasvu (SIBO).
Probiootikumide positiivne mõju tuleneb nende võimest vähendada põletikku ja tugevdada soolebarjääri. Terve soolesein takistab põletikku tekitavate ainete sattumist vereringesse, mis omakorda aitab kaasa tervema naha saavutamisele. Terve soolestik on seega kauni naha üks olulisi alustalasid.
Kuidas valida sobiv probiootikum?
Probiootikumide valik poodides ja apteekides võib olla keeruline. Etikettidel on keerulised nimetused, suured numbrid ja erinevad lubadused. Õige valiku tegemiseks on vaja teada, mida etiketilt otsida.
See peatükk on praktiline juhend, mis aitab teil mõista tooteetikette ja teha teadlikke valikuid. Tõhus probiootikum on midagi enamat kui lihtsalt suur hulk baktereid; see on teaduse ja hoolika tootmisprotsessi sümbioos.
Mida etiketilt otsida?
Kvaliteetse toote etiketil on kirjas rohkem kui üldine lause "sisaldab piimhappebaktereid". Usaldusväärne toode märgib iga bakteri kohta kolm detaili: perekond, liik ja tüvi. Võtame näiteks ühe maailmas enim uuritud tüve: Lactobacillus rhamnosus GG.
-
Perekond: Lactobacillus
-
Liik: rhamnosus
-
Tüvi: GG
Just tüve tähis on kriitilise tähtsusega, sest probiootikumide kasulikud omadused on väga tüvespetsiifilised. Ühe tüve uurimustulemusi ei saa automaatselt üle kanda teisele, isegi kui need kuuluvad samasse liiki. Tuntud ja põhjalikult uuritud tüvede olemasolu annab kindluse, et toote toime on teaduslikult tõestatud.
Järgmisena on oluline CFU ehk colony-forming units (kolooniat moodustavad ühikud). See number näitab, kui palju elujõulisi baktereid on tootes. Suurest numbrist veelgi olulisem on see, et need bakterid suudaksid ellu jääda teekonnal läbi mao happelise keskkonna ja jõuaksid elusana soolestikku.
Tootmisprotsessi tähtsus
Toote kvaliteet ei peitu ainult bakterite arvus või tüvede nimedes. Sama oluline on tootmisprotsess. See on valdkond, kus Dr.OHHIRA® ainulaadne lähenemine eristub. Selle asemel, et laboris kasvatatud baktereid lihtsalt kokku segada, kasutatakse traditsioonilist Jaapani fermentatsioonikunsti, mis on ühendatud kaasaegse teadusega.
Dr.OHHIRA® toodete unikaalsus peitub kolm aastat kestvas fermentatsiooniprotsessis. Selle aja jooksul kääritatakse koos erinevaid taimi, puuvilju ja seeni, lastes kaheteistkümnel erineval piimhappebakterite tüvel loomulikus keskkonnas koostoimes kasvada ja areneda.
See protsess jäljendab looduslikku sümbioosi. Tulemuseks ei ole mitte lihtsalt elusad bakterid, vaid ka rikkalik segu väärtuslikest ainetest, mida need bakterid on pika fermentatsiooni käigus tootnud.
See ongi Dr.OHHIRA® Sünbiootilise Trio (SYNBIOTIC TRIO) kontseptsiooni alus:
-
PREbiootikumid: Fermenteeritud taimed on toitainerikas pinnas ja toit kasulikele bakteritele.
-
PRObiootikumid: Elujõulised ja vastupidavad bakteritüved, mis on pika fermentatsiooni käigus kohanenud ja tugevnenud.
-
POSTbiootikumid: Protsessi kõige väärtuslikum osa – bioaktiivsed ained (vitamiinid, mineraalid, aminohapped, orgaanilised happed), mis on kehale koheselt omastatavad.
Selline terviklik lähenemine tagab, et annate oma kehale mitte ainult elusaid baktereid, vaid ka nende toodetud kasulikke aineid, mis toetavad soolestiku tervist mitmel tasandil.
Kohalik teadus ja globaalne kvaliteet
Bakteritüvede uurimine on pidevalt arenev teadus. Hea näide on Eestis avastatud Lactobacillus fermentum ME-3 tüvi. Selle piimhappebakteri avastasid Eesti teadlased ning sellest ajast alates on see olnud kodumaise toiduteaduse edulugu. Tartu Ülikooli teadlased on pidevalt töötanud selle kasutusvõimaluste laiendamisega. Rohkem infot selle kodumaise avastuse kohta leiate Tartu Ülikooli lehelt.
Kokkuvõttes on sobivaima probiootikumi valimine teadlik otsus. See eeldab etiketil oleva info mõistmist ja arusaamist, et tootmisprotsessi kvaliteet on lõpptulemuse saavutamisel sama oluline kui bakterite arv. Kui soovite veelgi põhjalikumaid juhiseid, siis meie kolme sammu juhend probiootilise toidulisandi valimiseks aitab teid edasi.
Probiootikumide kasutamise praktilised soovitused
Õige probiootikumi leidmine on hea algus, kuid maksimaalse tulemuse saavutamiseks on oluline teada ka mõningaid praktilisi nippe. Millal neid võtta, kui kaua kuuri teha ja kuidas annust valida – kõik see mängib rolli nende tõhususes.
Selles peatükis anname konkreetsed juhised, kuidas probiootikumid oma igapäevarutiini targalt lülitada. Eesmärk on anda teile teadmised ja kindlustunne oma soolestiku tervise teadlikuks toetamiseks.
Millal on parim aeg probiootikume võtta?
Üldine soovitus on võtta probiootikume koos toiduga või vahetult enne sööki. Toit toimib puhvrina maohappe vastu, luues bakteritele soodsama keskkonna, et nad jõuaksid elusana soolestikku. Täiesti tühi kõht ja kõrge maohappe tase võivad vähendada elujõuliste bakterite hulka, mis sihtkohta jõuavad.
Mõned levinud soovitused ajastamiseks:
-
Hommikusöögi ajal: Probiootikumi võtmine koos hommikusöögiga on lihtne viis selle meelespidamiseks.
-
Enne magamaminekut: Õhtul on soolestiku tegevus rahulikum, mis annab bakteritele rohkem aega sooleseinale kinnitumiseks.
Kõige olulisem on alati järgida konkreetse toote pakendil olevaid juhiseid, kuna erinevate toodete soovitused võivad erineda.
Kuuri pikkus ja annustamine
Probiootikumikuuri pikkus sõltub teie eesmärgist. Erinevad olukorrad nõuavad erinevat lähenemist.
Lühiajaline tugi:
-
Antibiootikumravi ajal: Alustage probiootikumide võtmist kohe esimese antibiootikumidoosiga, kuid hoidke nende manustamisel 2–3-tunnine vahe. See on oluline, et antibiootikum ei neutraliseeriks kohe probiootikumi toimet. Jätkake kuuriga veel vähemalt kaks nädalat pärast antibiootikumravi lõppu, et aidata oma mikrobioomil taastuda.
-
Reisile minnes: Et vältida reisikõhulahtisust, alustage probiootikumikuuriga paar päeva enne reisi ja jätkake seda kogu reisi vältel.
Pikaajaline kasutamine on sageli vajalik krooniliste seisundite korral, näiteks ärritunud soole sündroomi (IBS) või toidutalumatuste puhul. Sel juhul võib parimate tulemuste saavutamiseks olla vajalik mitu kuud kestev kuur.
Annuse kohandamine on samuti oluline. Lastele, eakatele ja tundlikuma seedimisega inimestele sobivad sageli väiksemad annused. Alustage pigem tagasihoidlikumast kogusest ja jälgige, kuidas teie keha reageerib.
Ohutus ja võimalikud kõrvaltoimed
Üldiselt on probiootikumid enamiku inimeste jaoks ohutud. Kõige sagedasemad kõrvaltoimed on ajutised ja annavad märku sellest, et teie mikrobioom kohaneb uute mikroorganismidega.
Esimestel päevadel võib esineda kerget puhitust või gaase. See on tavaliselt märk sellest, et kasulikud bakterid on asunud tööle. Need sümptomid peaksid kaduma paari päeva kuni nädala jooksul.
Eesti inimestele on kasulikud piimhappebakterid tuttavad juba aastaid, eriti kodumaise Lactobacillus fermentum ME‑3 tüve kaudu. See bakteritüvi on jõudnud läbi erinevate toodete paljudesse kodudesse. Lugege lähemalt, kuidas kodumaine teadus jõudis poelettidele, et mõista, kui laialdaselt probiootikumid meie toidulaual esindatud on.
Teie sammud parema soolestiku tervise suunas
Nüüdseks on teil parem ülevaade sellest, kui olulist rolli piimhappebakterid teie kehas mängivad. Teie soolestiku mikrobioom on elav ökosüsteem, kus kasulikud mikroobid on tasakaalu ja heaolu aluseks.
Teadlikkus on esimene ja kõige olulisem samm. Mõistmine, et toote kvaliteet, bakteritüvede spetsiifika ja tootmisprotsess on võtmetähtsusega, aitab teil teha paremaid valikuid. See on teadlik investeering oma tervisesse.
Kolm praktilist sammu alustamiseks
Et teooriat praktikasse rakendada, on siin kolm konkreetset sammu, millega saate oma soolestiku tervist toetama hakata.
-
Lisage menüüsse rohkem kiudaineid. Kiudained on prebiootikumid – teie heade bakterite toit. Suurendage köögiviljade, täisteratoodete, kaunviljade ja seemnete osakaalu oma toidulaual.
-
Kaaluge kvaliteetse probiootikumi kuuri. See on eriti oluline pärast antibiootikumravi, stressirohkel perioodil või kui seedimine vajab tuge. Valige toode, mille puhul on tüved selgelt välja toodud ja mille tootmisprotsess tagab bakterite elujõulisuse.
-
Vähendage stressi ja liikuge regulaarselt. Krooniline stress mõjutab soolestiku-aju telje kaudu otseselt teie mikrobioomi tasakaalu. Leia endale sobivad lõõgastumistehnikad, olgu selleks jalutuskäik looduses, jooga või meditatsioon.
Suhtuge oma mikrobioomi kui väärtuslikku partnerisse. Toites ja hoolitsedes tema eest teadlike valikutega, loote tugeva vundamendi oma üldisele tervisele.
Teie soolestiku tervis on teie enda kätes. Iga teadlik valik aitab kaasa sellele, et teie sisemine ökosüsteem õitseks. Kui soovite süveneda teemasse, kuidas hoida ja parandada oma mikrobioomi tervist, leiate lisainfot meie artiklist: sinu mikrobioomi tervis on sinu tervis, kuidas seda hoida. Tehke juba täna esimene samm parema heaolu suunas.
Korduma kippuvad küsimused piimhappebakterite kohta
Siia oleme koondanud levinumad küsimused ja püüdnud neile anda lühikesed ja selged vastused, et aidata teil probiootikumide maailmas paremini orienteeruda.
Kas piimhappebakterid ja probiootikumid on sama asi?
Suures plaanis küll. Piimhappebakterid on kõige levinum probiootikumide rühm. Mõiste "probiootikum" on laiem – see hõlmab kõiki elusaid mikroorganisme, mis piisavas koguses manustatuna avaldavad tervisele kasulikku mõju.
Enamik probiootikume ongi piimhappebakterid (nt Lactobacillus ja Bifidobacterium), kuid sinna alla kuuluvad ka mõned pärmseened, näiteks Saccharomyces boulardii. Seega võib öelda, et enamik kasulikke piimhappebaktereid on probiootikumid, aga kõik probiootikumid ei ole piimhappebakterid.
Kui kiiresti probiootikumid toimet avaldavad?
Toime kiirus sõltub teie tervislikust seisundist ja kasutamise eesmärgist. Lühiajaliste probleemide puhul, näiteks antibiootikumidest tingitud seedehäired, võib positiivset muutust märgata juba mõne päevaga.
Pikaajalisemate seisundite, näiteks ärritunud soole sündroomi sümptomite leevendamiseks või immuunsüsteemi toetamiseks, võib kuluda mitu nädalat või isegi kuid, enne kui tulemused on selgelt tuntavad. Oluline on olla järjepidev.
Kas probiootikume võib võtta pidevalt?
Enamiku inimeste jaoks on kvaliteetsete ja uuritud tüvedega probiootikumide pidev tarvitamine ohutu. Samas on levinud praktika teha kuure, mis kestavad tavaliselt 1–3 kuud, ja seejärel pidada paus.
Pidev kasutamine võib olla põhjendatud näiteks siis, kui:
-
teil on kroonilised seedeprobleemid;
-
olete pideva stressi all;
-
teie toidulaud ei ole piisavalt mitmekesine.
Kuuridena kasutamine annab võimaluse hinnata, kas teie mikrobioom on saavutanud stabiilsema tasakaalu.
Kõige olulisem on jälgida oma keha reaktsiooni. Kui tunnete, et probiootikumid aitavad teil end paremini tunda, võib pikemaajaline kasutamine olla põhjendatud. Kahtluse korral konsulteerige spetsialistiga.
Mis vahe on pre-, pro- ja postbiootikumidel?
Neid kolme mõistet on kõige lihtsam mõista kui ühtset süsteemi, mis toetab soolestikku.
-
PREbiootikumid: Need on heade bakterite "toit". Need on kiudained (leidub nt sibulas, küüslaugus, banaanides), mida meie keha ei suuda seedida, kuid mis on suurepäraseks toiduks soolestiku kasulikele mikroobidele.
-
PRObiootikumid: Need on elusad kasulikud bakterid ise, näiteks piimhappebakterid, mis aitavad soolestikus tasakaalu hoida.
-
POSTbiootikumid: Need on bioaktiivsed ained, mida probiootikumid prebiootikume fermenteerides toodavad. Nende hulka kuuluvad vitamiinid, orgaanilised happed ja aminohapped, mis pakuvad kehale otsest kasu.
Dr.OHHIRA® tooted on unikaalsed, kuna tänu 3-aastasele fermentatsiooniprotsessile sisaldavad need kõiki kolme komponenti – pre-, pro- ja postbiootikume –, pakkudes seeläbi terviklikku tuge.
Kas ma saan piisavalt piimhappebaktereid toidust?
Fermenteeritud toidud nagu hapukapsas, keefir, maitsestamata jogurt ja kimchi on head looduslikud piimhappebakterite allikad. Tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine on parim viis oma mikrobioomi toetamiseks.
Samas on olukordi, kus ainult toidust ei pruugi piisata. Kvaliteetne toidulisand võib olla vajalik näiteks:
-
pärast antibiootikumikuuri mikrofloora kiiremaks taastamiseks;
-
reisimisel, et kaitsta end võõraste bakteritüvede eest;
-
krooniliste seedehäirete puhul sihipärase toe pakkumiseks;
-
stressirohkel perioodil, kuna stress mõjutab negatiivselt ka soolestiku mikrobioomi.
Toidulisandid pakuvad kontsentreeritud ja teaduslikult uuritud bakteritüvesid, mille toime on tõendatud.
Avastage Orgaaniline Elu OÜ poolt pakutav Dr.OHHIRA® tootesari ja leidke sobiv lahendus soolestiku tervise ja üldise heaolu toetamiseks. Ainulaadne 3-aastane fermentatsiooniprotsess tagab toodete kõrge kvaliteedi ja tõhususe. Tutvuge valikuga lähemalt e-poes: https://www.ohhira.ee



